Zweefvliegopleiding

Zelf leren zweefvliegen

Niks is zo leuk als zelf leren vliegen. Om dit voor iedereen mogelijk te maken hebben wij een tiental instructeurs die vrijwillig praktijk- en theorieles geven. Je kunt dan ook zonder enige vliegervaring lid worden.

We krijgen vaak de vraag: “Hoelang duurt de opleiding?” Helaas is dit niet precies aan te geven. Inzet, leeftijd en een beetje geluk met het weer zijn bepalend. Toch kun je er van uitgaan dat je, als je elke maand drie dagen vliegt, na tweeënhalf half seizoen je brevet hebt. Dit lijkt lang, maar ook tìjdens de opleiding zelf is al meer dan genoeg moois om te doen. Je vliegt namelijk dan al lang helemaal zelfstandig in een éénzitter, en je maakt met de instructeur ook een aantal langere vluchten. Ook kun je een ervaren lid vragen of je in de tweezitter mee mag ‘op overland’.

In de tweezitter

Je begint je opleiding met een instructeur in een tweezitter. Onze twee moderne ASK-21’s zijn speciaal hiervoor gebouwd. Deze eerste fase van de opleiding wordt de DBO-fase genoemd.

DBO staat voor ‘Dubbele Besturings Onderricht’. Voor iedere start krijg je een korte briefing van de instructeur waarin hij of zij met je bespreekt wat je in die vlucht zult gaan oefenen. Na de vlucht hoor je bij de zogenaamde debriefing wat er goed ging en waaraan je nog moet werken. De eerste vlucht is een introductie, waarbij je alvast kunt wennen aan het mooie uitzicht. De volgende starts ga je leren goed rechtuit vliegen, en oefenen met bochten en coördinatie. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, ga je perfect leren starten en landen…

Voor het eerst alleen de lucht in

Als het instructeurscorps ervan overtuigd is dat jij het vliegtuig onder alle normale omstandigheden beheerst, dan is het grote moment daar: je eerste solovlucht! Voor het eerst zonder instructeur de lucht in! Dit is een moment om nooit te vergeten. Daarna vlieg je solo in de Junior, het vliegtuig waar je de komende tijd veel mee zult vliegen om ervaring op te doen. Je staat dan nog wel onder de verantwoordelijkheid van de instructeur, maar eenmaal in de lucht bepaal je, binnen bepaalde grenzen, zelf waar het avontuur heen gaat. Wanneer je solo komt, hangt van je talent en leeftijd af. Sommigen zijn al na vijftig starts solo, maar het gemiddelde ligt toch rond de honderd. De minimum leeftijd om solo te vliegen is veertien jaar.

Vliegbrevet

Als je voldoende ervaring hebt opgebouwd ben je toe aan het examen voor het ‘Glider Pilot License’ (GPL). Dit examen wordt door bepaalde instructeurs op Teuge zelf afgenomen. Voordat je begint aan het praktijkexamen volg je eerst de theoriecursus, met afsluitend een schriftelijk examen. Dit gebeurt in de winter als er niet wordt gevlogen. Alles wordt prima geregeld door de club. De minimum-leeftijd voor het GPL is zestien jaar. Als je eenmaal je brevet binnen hebt kun je de lat nog wat hoger leggen door aantekeningen als ‘Slepen’ of ‘Passagiersvliegen’ op je brevet te halen. Als je je brevet hebt mag je ook overland gaan vliegen. Er zijn officieel te behalen mijlpalen vastgesteld: afstanden van 50, 300 en 500 km, hoogten van 1000 of 5000 meter, en een vluchtduur van vijf uur.

Meer informatie over de precieze structuur van de opleiding vind je op www.zweefvliegopleiding.nl. Meer informatie over de verschillende brevetten vind je bij de Commissie Sportzaken van de KNVvL.