Kopmenu

Rolladen-Schneider LS-3Prestatietoestel met flaps
De LS-3 is, net als de LS-4b en LS-6c, gemaakt om prestaties neer te zetten. Het toestel is begin jaren zeventig ontworpen door de Duitser Wolf Lemke. Ze was meteen populair en is dat, ook al is ze inmiddels ingehaald door modernere kisten, nog steeds. De LS-3 werd gebouwd in Duitsland, in de kleine stad Egelsbach welke fabriek inmiddels in overgenomen door DG-Flugzeugbau.

Ze onderscheidt zich van standaardklasse zweefvliegtuigen door het feit dat ze beschikt over 'flaps'. Flaps stellen de vlieger in staat om tijdens de vlucht het vleugelprofiel aan te passen aan de snelheid die op dat moment gevlogen wordt. Dit is een voordeel dat maakt dat de LS-3, ook al is ze een van de ouderen van de vloot, bij mooi weer, en de hoge snelheden die daarmee gepaard gaan, vaak sneller is dan modernere toestellen zonder flaps.
Onder clubleden is de LS-3 bijzonder populair dankzij haar stabiele vlieggedrag
De LS-3 is geen kist voor beginners, de flaps, het intrekbare wiel en de hogere snelheden die gevlogen moeten worden zorgen ervoor dat je al aardig wat uren moet hebben genoteerd voordat je mag gaan zitten voor je eerste LS-3 start.

Voorlopig blijft de LS-3 nog op Teuge. Inmiddels is ze voorzien van een nieuwe laklaag en het instrumenten paneel is gemoderniseerd met GPS navigatie, LX-7007 met FLARM.

Technische gegevens

panwijdte 15 m
lengte ongeveer 7 m
hoogte 1,32 m
leeggewicht 270 kg
overtreksnelheid rond de 67 km/u
glijgetal 41
U bevindt zich hier: Startplaats ZVC Teuge Vloot en Startmiddelen Rolladen-Schneider LS-3