Kopmenu

Zelf leren zweefvliegen

Niets is zo leuk als zelf leren vliegen. Om dit voor iedereen mogelijk te maken hebben wij een tiental instructeurs die vrijwillig en gestructureerd praktijk-en-theorieles geven. Je kunt dan ook zonder ervaring bij ons lid worden. We krijgen vaak de vraag: "Hoelang duurt de opleiding?" Helaas is dit niet exact aan te geven. Inzet, leeftijd en een beetje geluk met het weer zijn bepalend. Echter kan je gemiddeld genomen ervan uitgaan dat je, als je elke maand drie dagen vliegt, na tweeënhalf half seizoen je brevet hebt. Dit lijkt een lange periode, echter is er tijdens de opleiding zelf al meer dan genoeg moois om te doen. Zo vlieg je met de instructeur een aantal langere vluchten, kan je altijd een ervaren lid vragen of je in de tweezitter mee mag op overland en vlieg je in de soloperiode eigenlijk ook al zelfstandig.

In de tweezitter

Je begint je opleiding met een instructeur in een tweezitter, onze twee moderne ASK-21’s zijn speciaal hiervoor gebouwd. Deze eerste fase van de opleiding wordt de DBO-fase genoemd.

DBO staat voor ‘Dubbele Besturings Onderricht’. Voor iedere start krijg je een korte briefing van de instructeur waarin hij met je bespreekt wat je in die vlucht zult gaan oefenen. Na de vlucht zal hij in een zogenaamde debriefing vertellen wat er goed ging en waaraan nog gewerkt moet worden. De eerste vlucht is een introductie, waarbij je alvast kunt wennen aan het mooie uitzicht. De volgende starts wordt er aandacht besteed aan rechtuit vliegen, het oefenen van bochten en de coördinatie. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, komen de start en de landing aan bod. Ook worden de nodige bijzondere verrichtingen behandeld.

Voor het eerst alleen de lucht in

Wanneer het instructeurscorps ervan overtuigd is dat jij het vliegtuig onder alle normale omstandigheden beheerst, dan is het grote moment daar: Je eerste solo vlucht, voor het eerst zonder instructeur de lucht in! Dit is een moment om nooit te vergeten. Daarna vlieg je solo in de Junior, het vliegtuig waar je de komende tijd veel mee zult vliegen om ervaring op te doen. Je staat dan nog wel onder de verantwoordelijkheid van de instructeur, maar eenmaal boven bepaal je, binnen bepaalde grenzen, zelf waar het avontuur heen gaat. Wanneer je solo komt, dat hangt van je talent en leeftijd af. Sommigen zijn het al na vijftig starts, maar het gemiddelde ligt toch rond de honderd. De minimum leeftijd om solo te vliegen is veertien jaar.

Vliegbrevet

Als je voldoende ervaring hebt opgebouwd ben je toe aan het examen voor het 'Glider Pilot License' (GPL). Dit examen wordt door enkele bevoegde instructeurs op eigen veld afgenomen. Voordat je mag beginnen aan het praktijkexamen zal je eerst een theoriecursus moeten volgen met afsluitend een schriftelijk examen. Dit gebeurt in de winter als er niet wordt gevlogen en wordt wederom verzorgd door de vereniging. De minimum leeftijd voor het GPL is zestien jaar. Als je eenmaal je brevet binnen hebt kun je de lat nog wat hoger leggen door aantekeningen als slepen of passagiersvliegen op je brevet te halen. Nu jij je brevet hebt mag je ook overland gaan vliegen. Zo zijn er uitdagingen als afstanden van 50, 300 en 500 km te halen, maar ook hoogtes als 1000 of 5000 meter en een vluchtduur van 5 uur.

Meer informatie over onze opleidings-structuur vind je op www.zweefvliegopleiding.nl of wat meer gespecificeerd op de site van de Commissie Instructie & Veiligheid van de KNVvL. Meer informatie over de verschillende brevetten vind je bij de Commissie Sportzaken van de KNVvL.


Kijk verder binnen ZVC Teuge

OPLEIDING EN BREVETTEN OVERLAND EN WEDSTRIJDEN SAFARI'S VLOOT EN STARTMIDDELEN


U bevindt zich hier: Startplaats ZVC Teuge Opleiding en Brevetten